Димитър Шопов - Гавазов в галерия L`union De Paris - Пловдив
17205
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17205,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

ДИМИТЪР ШОПОВ


Роден е през 1980 година в град Кърджали.ОБРАЗОВАНИЕ

2005 – завършва бакалавърска степен в АМТИИ – Пловдив.

2007 – магистратура, специалност „Сценография“ в Национална Художествена Академия, София.

Работи в столичните театри „Театър София“ и „Сфумато“ като сценограф.

Шопов работи в широк спектър от дисциплини, включващи визуални изкуства, кино, театър и литература.

Той посвети десет години изследвания на живота и творбата на българския художник Милош Гавазов, проект, за който той бе включен в кратък списък за наградата Ruf. Кулминацията му завърши през 2012 г. с издаването на книга-албум, който спечели наградата „Южна пролет” за награда за литература, която изведе Гавазов от анонимност. Милош Гавазов е измислен герой, измислен от художника, възприел това име като свой псевдоним. Основател е на следдипломната школа на невежеството и автор на легендарното произведение „Коктейл Молотов“.

Участва в редица групови изложби в страната и чужбина, като „Скъпи мой провинциалист“, Swimming pool, София (2017), „Оставете ги да рисуват“, SARIEV Contemporary, Пловдив (2016), All I Can Do is Art, Прага (2013), „Гавазов и неговото време“, Sofia Contemporary, Near, Closer, Together, Sofia (2013).

Част от реализираните му проекти са „Търг на авангардно българско изкуство, Гавазов и неговата школа, оригинали“, пърформънс на Вера Млечевска и Димитър Шопов, част от НОЩ на музеите и галериите, Пловдив (2014), „Гавазов“, пърформънс, част от фестивала „Улица Отец Паисий- Текст“, Пловдив (2012), „Наши си работи“, проект, част от НОЩ на музеите и галериите, Небет тепе, Пловдив (2011), „На Джумаята“, проект, част от НОЩ на музеите и галериите, Пловдив (2010).

Резиденциите включват: RU, Ню Йорк, 2016; KulturKontact Австрия, 2013, Специализация в Cite international des Arts, Париж, 2007. Димитър Шопов е носителят на наградите BAZA / Young Visual Artists за 2017 г. – награда, присъдена от Софийската градска художествена галерия и Института за съвременно изкуство – София.

Има четири самостоятелни изложби в галерия L’unioin de Paris, Пловдив през:

2019 – „NOVO SELO“

2017 – „Подбрани произведения“

2015 – „Портрети и автопортрети“

2014  –  „България търси таланти“

2012  – „GAVAZOV TRIBUTE“,  живопис, керамика, бродерия.

Димитър Шопов

Димитър Шопов