Георги Божилов - Слона в галерия L`union De Paris - Пловдив
20454
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-20454,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

ПАВЕЛ КОЙЧЕВ


Роден  на 30 май 1939 г. в София.ОБРАЗОВАНИЕ

Завършил е Художествената гимназия в София.

1966 – завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. Днес Национална художествена академия.

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ

1982 – Първа самостоятелна изложба, София.

От 1984 г. се включва във всички по-важни национални изложби, участва и в изложби в  чужбина. Същата година получава наградата на името на Иван Лазаров.

1986 – празници на изкуствата „Аполония“, Созопол.

1986 – Габрово, Дом на хумора и сатирата.

1987 – Сидней, Австралия.

1987 – Получава награда на името на Марко Марков.

1990 – Фестивал на изкуствата под патронажа на кралицата, Орхус, Дания.

1992 – София.

1993 – Добрич, Варана, София, Народно събрание.

1997 – София, (Масата), Ню Йорк

1999 – Участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк.

2002 – Представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници.

2012 – отново представя България на Международното биенале във Венеция, заедно с още двама български художници.

Негови произведения са притежание на Националната галерия (София), на Софийската градска галерия, на галерии в страната и частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

АРТ ПРОЕКТИ

1995  – „Торен бръмбар” – изложени край НДК пластики, изплетени като кошерища от върбови пръчки и измазани с кал.

1997 – „Доли или нещо за клонирането” – Пластики от слама и шперплат на склон край гората край село Осиковица, Софийско.

2000  – „Стадото“, Златни пясъци.

2000 – „Обиталище“ на пл. „Княз Ал. Батенберг“ в София и пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел – изработена от дърво, дървени пръчки и др. материали пластика, подобна на наколно жилище.

2005 – „Къщите, лятото, морето“ – в изложбената зала на “СИБанк” (сега на Българоамериканска кредитна банка) до Народния театър.

2006 – „Скулптури от оникс“ – човешки фигури, изработени от оникс, светещи отвътре, изложени в Националната художествена галерия.

2006 – „Високомерна разходка“ – Високи по 4-5 метра фигури от леки материали и плат, изложени в галерия “Райко Алексиев” в София.

2007 – „Преносителят“ – фигури на 4 магарета от различен материал, изложени в галерията на СИБанк (сега на Българоамериканска кредитна банка).

2007 – „Градежът“ – къща пластика, построена край село Осиковица, на 68-и километър по магистрала „Хемус”, където по-късно е разположена галерия на открито с моделите-оригинали на скулптури.

2009 – „Водна паша“ – Скулптурна група от човешка фигура и овце, разположени в средата на малко езеро край с. „Осиковица”. Пластиките са обновени с по-устойчиви материали и разположени отново там за постоянно през 2016 г.

2009 – „Под масата“.

МОНУМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА

1988 – Скулптура пред Ритуалния дом на Красно село, София.

2000 – Скулптура пред сградата на Американското посолство в София.

2008 – Скулптурна група „Движение” от няколко бронзови фигури край Американския университет в Благоевград. Скулптурите са поставени за пръв път 1989 г. на гаровия площад в града, но после са махнати, за няколко години са изложени пред Галерията за чуждестранно изкуство в София (сега „Квадрат 500”), после са върнати отново в Благоевград.

2014  Скулптура-фар на пристанището в Царево – 5,5-метрова бронзова женска фигура, по модел от древна тракийска пластика.

2016 – Парк-галерия “Оригиналите” – над 50 негови скулптурни модели, правени 1967-2014 г. са изложени като постоянна експозиция в частен имот край с. Осиковица. Скулптурите са модели оригинали, от които се изработват калъпи за отливане от бронз. Всичките са бели на цвят, покрити със смола, за да са устойчиви на открито. Част от тях са отлети от бронз и се намират в паркове и галерии в София, Брюксел, Благоевград, Созопол и др., някои са останали само като модели, проект.

Павел Койчев

Павел Койчев