Автопортрети - Вихрони Попнеделев — Галерия L`UNION
17729
post-template-default,single,single-post,postid-17729,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Автопортрети – Вихрони Попнеделев

галерия „L’UNION DE PARIS“

Автопортрети

Вихрони Попнеделев

 

Макар и самостоятелен жанр, автопортретът твърде рядко се ползва като надслов и повод за изложба, още по-малко когато изложбата е на един автор. Това навярно е така поради естеството на самия жанр, който се концентрира върху егото и по този начин насочва вниманието на публиката изцяло към личността на художника. Тази форма на самоанализ и втренчване навътре всъщност се опитва да отговори на въпроси, задавани тревожно през цялата човешка история – кой съм аз? какъв искам да бъда? какъв трябва да бъда?

Тези особености на жанра често пъти превръщат автопортрета в труден за осмисляне от самите автори, а също така и за възприемане от страна на публиката. За това се изисква от едната страна известна доза задълбоченост и желание за самоанализ, а от другата – желание за разбиране на другия или най-малкото любопитство към чуждата личност. Обръщането към този жанр обикновено е провокирано от намерението да се заяви собствената идентичност  чрез дистанциране от самия себе си в опит за един „страничен“ поглед, в други случаи съвсем категорично завява позицията и мястото на автора в обществото.

Представените автопортрети на Вихрони Попнеделев в галерия „L’ UNION DE PARIS“ са  правени в продължение на целия му творчески път, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По-важното обаче е, че Вихрони Попнеделев изгражда представа за себе си далеч от опоетизирането на личността на художника, използвайки много ирония и закачка. Някои от портретите са напълно абстрактни и лишени от образ, други са деформирани почти до гротеска, напълно подчинени на експресивния жест и на цвета, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване.

Към картините на автора >>