Изложба на Милош Гавазов - подбрани творби — Галерия L`UNION
29
post-template-default,single,single-post,postid-29,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Изложба на Милош Гавазов – подбрани творби

 

„Подбрани творби“ от 27.01 до 27.02.2017г. – Милош Гавазов
Галерия „L’Union de Paris“ колекционира и показва творби на Милош Гавазов почти от неговото откриване и популяризирането му сред широката общественост с монографичното изследване на Свобдан Палич, публикувано през 2012 г. Научната етика задължава да се подчертае, че трудно може да се говори за изчерпателно и достатъчно задълбочено изследване на подобен тип творчество, каквото е оставил след себе си Милош Гавазов.
Тази трудност, от една страна, се дължи на чудноватата и несъвсем типична натура на художника. Например, интересeн факт e, че Гавазов страни тенденциозно от алкохола – нещо, може да се отбележи, несъвсем типично за представителите на българската арт сцена от периода. От друга страна, твърде затрудняващо за неговите изследователи е непрекъснатото откриване на нови произведения, а заедно с това и на нови, неподозирани периоди от творчеството на автора, нови места, на които е пребивавал, нови чудновати, почти нереални истории, които само чакат да бъдат разказани.
Настоящата изложба представя произведения на автора, открити през последната година. Картините, твърде разнородни като медия, формат и смисъл, доказват нестихващия интерес на автора към локалното и към спецификата на местните традиции. Избраните произведения на Милош Гавазов са едно своего рода изследване на българския светоглед, на българския начин за разбиране на живота. Тема, вълнувала редица видни представители на българското изкуство от новата история на България – от Антон Митов и Иван Мърквичка та чак до неконвенционалистите от 90-те.
Въпреки, че за Милош Гавазов традиционно се говори в минало време, творбите му са с отчайващо съвременно звучене, а тематиката им е в епицентъра на наболели геополитически проблеми от последната една година, обявена впрочем от Дойче Веле за годината на национализмите. Поради редицата политически събития, разтърсили из основи досегашните представи за света, се събудили от сън горещи националистически чувства залегнали дълбоко в сърцата на всеки несъвсем дълбок патриот, твърдят от известната медия. За щастие, когато се говори за творбите на Гавазов, идеята за патосен национализъм, за развяване на знамена и пеене на химни са напълно чужди. Обикновено той разглежда въпроса за националната и локалната идентичност през една по-лична призма и чрез съсредоточаването върху детайли от реалността, оставили следа в будния му творчески ум. Милош Гавазов е автор с едно много изострено гражданско чувство, умеещ да поднася въпросите, които го вълнуват с тънка ирония, извън крайностите и черно-белия прочит на живота. Вероятно и поради тази причина неизменно обича родната България, въпреки дългите пътешествия до други кътчета на света, включително и Африка.
Дарина Бойкина