"Кольо Карамфилов, рисунки" — Галерия L`UNION
19142
post-template-default,single,single-post,postid-19142,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

“Кольо Карамфилов, рисунки”

 

Галерия L’union de Paris – Пловдив,  представя

Кольо Карамфилов /1963-2014/

Рисунки

30.11.18 – 10.01.19

Чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, като по този начин тя е не само пресечна точка между видовете изкуство, стартов момент в сътворяването на една творба, съществен съпътстващ елемент в процеса на работа, но и се превръща в произведение на изкуството. Именно върху този аспект от творчеството на пловдивския художник Кольо Карамфилов е посветена настоящата изложба в галерия „L’UNION DE PARIS“, която е един от най-изявените негови колекционери.

Цялостното творчество на Кольо Карамфилов се характеризира с използването на сдържан визуално-пластичен език, съчетан със символно насищане на съдържанието. Човекът и човешкото присъстват много осезателно в неговата живопис и скулптура, затова не е учудващо, че те се срещат и в рисунките му, както зрителя би могъл сам да се убеди от представените в изложбата произведения. И в тях тялото е сведено до знак, силно геометризирано и вплетено в една сложна конструктивна система, която изисква определена „подготовка“ и нагласа у зрителя, за да бъде разчетена.

Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване.

Дарина Бойкина


КЪМ ИЗЛОЖБИТЕ >>