Димитър Казаков - Нерон, живопис и дървопластика — Галерия L`UNION
19467
post-template-default,single,single-post,postid-19467,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Димитър Казаков – Нерон, живопис и дървопластика

 

 

ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS

представя

ДИМИТЪР КАЗАКОВ – НЕРОН (1933-1992)

ЖИВОПИС ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ГАЛЕРИЯ  L’union de Paris

20 ноември 2020 – 15 януари 2021

Вернисаж на  20 ноември (петък)  от 14.00  – 19:00 часа

 

Димитър Казаков е една стихийна личност, надарен с огромен талант, енергия и силна вяра. Многоцветен, нежен и лиричен в картините си, нестандартен като отношение към техниките, неговото творчество е неподражаемо, свързано е много тясно с фолклора и националната традиция. Той е хуманистичен художник, в чието творчество човекът и човешкото поведение, трудолюбието на хората, величието на природата заемат централно място. В своите  платна той претворява празници и легенди на нашия народ с богато въображение и вглъбеност, като съчетава националното с модерното.

Експозицията представя двадесет живописни творби на Димитър Казаков – Нерон, собственост на  ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS – Пловдив.

Целта на изложбата е да покаже събрани на едно място живописни произведения, създадени върху платно и дърво в периода между 1965 и 1972 година, когато авторът живее и работи в Пазарджик.

В този най-ранен период творбите са обединени около образа на българката – жената в различните нейни превъплъщения на майка, любима, самодива, създателка, вдъхновителка. Многопластов е образът на майката в изкуството на всички култури. Той често е отъждествяван в идолната пластика с Богинята майка – тази, която е извор на живота, символ на плодородието и е закрилница на дома. Именно любовта към красотата на първичността е тази, която насочва художника към естетиката на примитива, към стила на обреда и ритуала. Оттам идва и желанието му да усети силата на материала като такъв и да го подчини на себе си. Така с много чувство към материала от дърво той предварително създава своите идеи, мисли и емоции върху дървената повърхност чрез резеца. Получената проста мощна форма авторът покрива с тънък живописен слой, за да омекоти сухотата на дървото и да впише следите на времето. Създадените произведения, напомнящи средновековната икона и фреска, се превръщат в древен обект, зад повърхността на който видимите и разпознаваеми изображения се открива  желание за живот, чието послание е да се живее по-дълго и по-красиво.

——

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 в с. Царски извор, Великотърновско. През 1953 завършва средно техническо училище, а през 1958  Художествената гимназия в София с отличен успех. Завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965 до 1972 живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967 получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968 е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София заедно със семейството си. Работи като щатен художник при Военното поделение в Божурище до 1977. От 1978 работи на свободна практика.

В периода 1965-1990 Димитър Казаков редовно участва с живописни творби, акварели и рисунки в Общи художествени изложби, организирани в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел, Ним и други. Представя над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Творби на Казаков са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция Токио.

Умира на 16 януари 1992 в Божурище.

 

Изложбата в галерия L’ union може да бъде видяна от 20 ноември 2020 до 15 януари 2021 г.!