Творби от Една колекция — Галерия L`UNION
19945
post-template-default,single,single-post,postid-19945,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Творби от Една колекция

 

ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS

представя

„ЕДНА КОЛЕКЦИЯ“

АПРИЛ – МАЙ 2021

В следващите два месеца (април и май) ще представим творби от „Една колекция“.
Гостуващата колекция съдържа живопис на Асен Николов – Шопа, рисунки на Илия Петров, Васил Иванов, шаржове на Кирил Буюклийски, Александър Добринов, литографии на Найден Петков, Георги Трифонов и скулптури на Марко Марков и Янко Павлов.

Изложбата няма определено посвещение, което в известен смисъл да насочи нейната специфика. Реализирани в традиционната изящна форма, като стил те отразяват обществения тонус и кипежа на времето.

Сред най-многобройно представените автори в изложбата е Асен Николов-Шопа (1910-1973) с творби от 50-те години. Като типичен продължител на натуралистичната традиция от началото на 20 век, той рисува най-вече пейзажи и сцени от селския бит, от София и от софийския регион. От същия период са и рисунките на Васил Иванов (1909-1975). Особеностите, които те носят, показват една реалистична насоченост, направени на един дъх, запазили настроението на природата.

Асен Николов и Васил Иванов са художници, известни повече сред специализираната публика. Поради това, че по време на техния зрял творчески период отказват да бъдат зависими от нормите и клишетата на социалистическия реализъм, тези автори сами избират да живеят в самота и социална изолация. И въпреки това време на конформизъм, Васил Иванов има значителен принос в утвърждаване на свободата на твореца у нас. Новаторството на неговото творчество е неотделимо от духовните му възгледи.

Впечатление правят и карикатурните възгледи на майсторите Александър Добринов (1898-1958), Кирил Буюклийски (1903-1968), както и на Янко Павлов (1888-1974), който с изключително майсторство и психологизъм осмива всички – от политиците до поповете и даскалите на село.

В експозицията може да се види бронзова фигура на Патриарх Евтимий от Марко Марков, създателя на емблематичния паметник на “Патриарх Евтимий”.

Откриване на изложбата не се предвижда.

Изложбата може да се разгледа до 31.05.2021 г.

Очакваме Ви!

Tags: