Георги Баев — Галерия L`UNION
20156
post-template-default,single,single-post,postid-20156,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Георги Баев

 

 

ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS

представя

ГЕОРГИ БАЕВ (1924-2007)

„БАРИЕРИ“

17 май  – 17 юли 2022 г.

ВЕРНИСАЖ НА 17 МАЙ,  ВТОРНИК ОТ 17:00 – 20:00 часа

Творчеството на Георги Баев е символ на бургаската живопис от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на Георги Баев е свързано с процесите на разчупване на инерцията, новите изразни средства в живописта, стремежът за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Буен, непредсказуем, със силно развито чувство за лична свобода – името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция. Формирането на този негов характер и поведение безспорно слагат отпечатък на лидерството в живота и върху неговото изкуство. Той е майстор на цветовата стихия и на малкия разказ в картините. Постига активна вглъбеност и размисъл чрез композиционна пестеливост и живописна категоричност.

В изложбата ще бъдат представени акварели, рисунки, сериграфии и маслени картини от колекцията на семейството на художника. Това са творби от цикъла „Бариери“, разработвани от Баев през 80-те години на XX век – безспорно най-силен и продуктивен период за автора, когато епичността и драматизмът се задълбочават след пожара в ателието му през 1983 година. На преден план излиза драмата на насилието, саможертвата и просветлението, които завладяват не само живописта на художника, но и черно-белите, и цветни сериграфии.

Цикълът “Бариери” тълкува мисълта на автора за преминаването не само на физическите, но и на душевните бариери, за кръста, който се превръща в криле. Бариерите като крачка към свободата и дързостта, която не признава вече никакви „съображения“, „разумни компромиси“ и бариери.

 

Изложбата в галерия L’union може да бъде видяна от 17 май до 17 юли!