Генко Генков (1923-2006) и Иван Кирков (1932-2010) — Галерия L`UNION
20878
post-template-default,single,single-post,postid-20878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Генко Генков (1923-2006) и Иван Кирков (1932-2010)

 

 

 

 

Галерия L’UNION

представя

Генко Генков (1923-2006) и Иван Кирков (1932-2010)

Изложба живопис, рисунки, акварели и илюстрации

17 януари – 1 март 2023 г.

ВЕРНИСАЖ НА 17-ТИ ЯНУАРИ,  ВТОРНИК ОТ 17:00 – 20:00 часа.

Галерия L’UNION има удоволствието да представи произведения на двама забележителни художници Генко Генков и Иван Кирков, които остават в историята на изкуството с ярката си индивидуалност, невероятен талант и неповторим усет за цветове, форми и композиция. Припомняйки тяхната значимост с изложбата отдаваме почитта си към двамата творци Иван Кирков (на 01 януари се навършват 91 години от рождението му), и Генко Генков (на 1 февруари се навършват сто години от рождението му).

Творчеството им обхваща втората половина на ХХ век. Още в началото на 60-те години те съумяват да се утвърдят като дръзка художествена алтернатива, заедно с ново по-свободно поколение художници, като се стремят да влеят своето изкуство в духа на времето, в европейските тенденции, всеки според собствената си индивидуалност и представа.

Генко е художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Неговата неподражаема живопис, освободила цвета и формата от приетите канони е отражение на неговите виждания и състоянието на духа му, вечно неспокоен и търсещ. Представените пейзажи в експозицията се отличават с характерен авторски почерк – ярък колорит и релефни повърхности.

Иван Кирков е от художниците, които през годините останаха верни на пластическите си търсения в различни жанрове и стилове, но задължително обвързани с модерността, противопоставяне на рутината и фалшивия патос на социалистическия реализъм.

Неговата непринудена, но мощна като излъчване интелектуалност, съчетана с дискретна ирония и великолепен хумор, го превърна в един от философите на новото. В експозицията ще могат да се видят акварели, рисунки и илюстрации.

Изложбата в галерия L’union може да бъде разгледана до 1 март  2023 г.!