Димитър Казаков – Нерон, „Полет на духа“ — Галерия L`UNION
21054
post-template-default,single,single-post,postid-21054,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 
Димитър Казаков-Нерон

Димитър Казаков – Нерон, „Полет на духа“

 

ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS

Представя

Димитър Казаков – Нерон (1933-1992)

„Полет на духа“

23 юни – 20 август 2023 г.

Вернисаж на 23 юни (петък) от 17:00 – 20:00 часа

Галерия L’union има удоволствието да представи за втори път произведения от своята колекция на забележителния художник Димитър Казаков-Нерон. Припомняйки неговата значимост с изложбата отбелязваме деветдесет години от рождението на даровития творец, който остава в историята на изобразителното изкуството с ярката си индивидуалност, оригинален дух и могъщ, разностранен талант.
В изложбеното пространство на галерия L’union показваме акварел, рисунка, живопис, графика, релеф, разкриващи невероятните, безкрайни и разнопосочни търсения на художника, създадени в периода 1965 – 1991 г.

„Полет на духа“ е изложба, която отвежда зрителите на трансформиращо пътешествие през ефирните сфери на човешкия дух. Нарисувани на един дъх, с изключителна лекота и прецизност в изложените произведения, ясно проличава рисунката като образно мислене. Рисунката, според Казаков, е синоним на свободата на духа, разкриваща душата на художника отвътре, както огледалото копира безпощадно външността ни.
Основен двигател за творческото вдъхновение на автора е преклонението пред Бога и женската красота. Жената – вечният идол, олицетворение на вселенска изящност, е поставена на висок пиедестал. Грацията на жеста, еротиката на движението, опияняващия зов на плътта, изразени само с една линия – това е магията на Казаковото изкуство. Любовта на Казаков към земната красота е също толкова неизчерпаема и омайваща, както е неугасваща пристрастеността му към самото рисуване, чрез което художникът отразява в картините си величието на природата, трудолюбието на хората и спомените на краткото детство.

Имено първичността на неговите чувства предизвиква у нас дълбоки емоции и усещане за космическа всеобятност, с които долавяме онова, което е само загатнато.

Изложбата в галерия L’union може да бъде разгледана до 20 август 2023 г.!