Страхил Пенев, 10 май – 30 юни 2024 г. — Галерия L`UNION
21110
post-template-default,single,single-post,postid-21110,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Страхил Пенев, 10 май – 30 юни 2024 г.


ГАЛЕРИЯ L’UNION DE PARIS
представя

Изложба на Страхил Пенев
REFRAIN

10 май – 30 юни 2024 г.
Вернисаж на 10 май (петък) от 17:00 – 20:00 часа.

Галерия L’Union de Paris има удоволствието да представи за първи път творчеството на Страхил Пенев.

Загадъчни и завладяващи, в тези творби личи наблюдателност, нещо почти клинично.
С призрачното си и безплътно качество, те лесно се изплъзват от обяснение. Всъщност обяснението, ако има такова, е в самите платна. Сякаш едновременно напомнят индигови архитектурни скици или папка с картинни доказателства относно някакво неясно събитие, което може би никога не се е състояло.

Получава се заиграване с присъствието и отсъствието: издължените фигури, неизменно „хванати“ без своите глави, са сякаш отпечатък от преминаването на хора, едновременно конкретни и безкрайно неопределени. Форми, фигури и фрагменти се подават от бездната като вид следа, както един отпечатък искри върху сребърния нитрат, или както тялото оставя силует върху чаршафа и след това напуска стаята.

Празнината на тъмния фон лесно би могла да дезориентира, но експериментите на художника във фотографията дават резултат и тук, където тази неясна пространственост е реализирана всъщност конкретно и непретенциозно, и в резултат на това изглежда естествено. Монохромията, изпълнена с по-сложен цвят от чистото черно, допринася за този ефект.

Изложбата може да бъде разгледана от 10 май до 30 юни!

––––––––––––––––––––

Страхил Пенев е роден през 1993 г. в град Пловдив.

Скорошните му изяви включват следните участия: Резидентната програма на Little Bird Placе (2021), Ономатопея (2021, 2022), Фестивал Буна с галерия Пунта (2023), “Nylona Brunch and Coworking” (2023).