Атанас Яранов в галерия L`union De Paris - Пловдив
19742
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19742,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

ТОМА ТРИФОНОВСКИ


Роден 17 февруари 1939 г. в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция.

Починал 25 декември 2010 г., София.ОБРАЗОВАНИЕ

1966 – завършва Художествената Академия “Николай Павлович” – София, специалност декоративно-монументална живопис.

ТВОРЧЕСТВО

Тома Трифоновски е роден в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция в семейство на българи. Като дете на емигранти по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си образование в Будапеща. През 60-те години на ХХ в. семейството идва в България и се установява да живее в Плевен. През 1966 г. Тома Трифоновски завършва ВИИИ „Н. Павлович” – София, специалност Декоративно-монументална живопис. До средата на 80-те години живее и работи в Плевен.През този период работи кавалетна и монументална живопис, както и сценография за няколко постановки на Плевенския театър. През периода 1986 – 1999 г. живее и твори във Враца. През 1999 г. се установява в София, където работи до смъртта си през 2010.

Тома Трифоновски навлиза в българския художествен живот през 70-те години на ХХ в. и участва активно в него до края на живота си. Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности, или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност.

Картини на Тома Трифоновски са собственост на повечето художествени галерии и редица частни колекции в България. Негови творби са притежание и на частни сбирки в много европейски страни, САЩ, Австралия, Египет и др.

НАГРАДИ

1971 – Голямата награда на Първия конкурс “Голо Тяло”.

Тома Трифоновски

Тома Трифоновски