Керамика и живопис- Стоян Цанев — Галерия L`UNION
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Керамика и живопис- Стоян Цанев

галерия „L’UNION DE PARIS“

26.05.2017г.- 26.06.2017г.

 

КЕРАМИКА И ЖИВОПИС

Стоян Цанев

 

Какви са вътрешните граници между различните видове визуално-пластични изкуства? И как си взаимодействат те? Подобни въпроси възникват около новата изложба на Стоян Цанев в галерия „L’UNION DE PARIS“, с надслов керамика и живопис.

Част от представените произведения в изложбата, едновременно обекти и картини, поставят зрителя в граничното поле между двумерното и тримерното, между утилитарността и естетиката. Те присъстват активно в пространството на галерията със своя обем и сложна структура, напълно лишени от функционалността, така характерна за керамиката. Керамичните съдове са превърнати в абстрактни произведения на изкуството и без спомен за изначалното им предназначение са поставени в рамки, окачени върху стените. В допълнение към това са показани серия обекти, в които абстрактната форма е подчинена на строга геометрична логика, подчертана чрез смели цветови решения. Така тези керамични съдове, пана и композиции са някак естествено допълнение към абстрактните живописни картини на Стоян Цанев.

Геометрията, чистия живописен тон, абстрактната форма са характерни и за живописта. В някои свои картини авторът използва пластични акценти като по този начин създава едно почти тактилно усещане у зрителя и материализира свят, подчинен на своя собствена логика, създаващ своя собствена материя. Така, типичните елементи за двата вида изкуство – керамика и живопис – си взаимодействат до там, че зрителят забравя за полето на творческия експеримент, за трансграничното пътуване, в което се намира.

Визуалният език на автора е напълно лишен от образност. Той избира да предаде своето усещане за света чрез смели цветови съчетания и абстрактни форми, без да носят дори спомен за реалността, от която са породени. По този начин Стоян Цанев изгражда собствени светове, подчинени на своя вътрешна логика и смисъл. Керамиката, както и живописта, са поставени в зависимост, търсещи баланса между триизмерно и двуизмерно, между цвят и форма, между конкретното и абстрактното.

Дарина Бойкина