Иоанна Дановска, "Пътуваща изложба" — Галерия L`UNION
19290
post-template-default,single,single-post,postid-19290,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Иоанна Дановска, “Пътуваща изложба”

 

Галерия L’union de Paris – Пловдив

Представя:

Иоанна Дановска

„Пътуваща изложба“, живопис, акварел и керамика

25 октомври – 20 ноември 2019г.

Вернисаж:  25 октомври /петък/ от 17:00 – 20:30 часа

 

Галерия L’union за първи път представя изкуството на художничката Иоанна Дановска.

В изложбеното пространство ще представим серия  натюрморти и керамични скулптури вдъхновени от старинни предмети – кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф и предмети от ателието на художничката  – четки и палитри.

Дановска  обръща поглед към техните истории,  за да включи в своя визуален разказ усещанията си за спомените от преживяното.

Наситени с много цвят, динамика и експресивност, характерни за начина и на изразяване, за живописните и платната,  особено важи изказването на нейния учител  от Художествената академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк:  „(Това е) …светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“

Пътуващата изложба е  едно временно завръщане към Родината си след повече от 20 години работа в чужбина.

Повода за нея е домът, защото пътуването не съществува без дом!

Ако никога не се връщаме там, където сме започнали, просто ще се скитаме изгубени. Домът е отразяваща повърхност, място, където да измерим колко сме израснали и да се обогатим, след като сме поели от външния свят.

Изложбата може да се разгледа до 20.11.19г

Очакваме Ви!

 

За Иоанна Дановска:

Йоанна Дановска е родена през ноември 1965 г. в София, България. Завършва Художествената гимназия, а после и Националната Художествена Академия у нас със специалност текстил. От 1990 до 1998 г. учи в Художествената академия в Дюселдорф при проф. А. Р. Пенк (един от най-известните пиктографи в света, популярен със своите примитивистки образи на човешки фигури и тотемни скулптори). От 1992 г. е негов майстор-ученик и в творчеството й прозира влиянието на неговия нео-експресионистичен стил. Картини на Иоанна Дановска са били излагани в галерии и музеи в Дюселдорф, Есен, Дортмунд, Бон и Вупертал, Германия.

Йоанна Дановска живее и работи в Германия.

 

Двата стола, 80х110см, м.б, платно, 2011г.